Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România va trimite la Bruxelles mai mulţi eurodeputaţi de dreapta, fie ei liberali sau populari, decât de stânga, din Alianţa PSD- UNPR-PC. Românii se vor prezenta duminică, 25 mai, la urne pentru a-i alege pe cei 32 de eurodeputaţi pe care ţara noastră îi va trimite la Bruxelles şi la Strasbourg pentru un mandat de cinci ani. Temele de importanţă europeană au lipsit aproape complet din dezbatere, deşi pentru România există mize importante, iar componenţa Parlamentului European este crucială pentru a avansa interesele ţării.

Ce este diferit faţă de toate precendentele alegeri europene este faptul că sunt primele alegeri care au loc după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, care a încercat să „recupereze” deficitul democratic al instituţiilor europene. Astfel, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, pentru prima oară în istoria UE, Parlamentul va putea să voteze candidatul la preşedinţia Comisiei Europene, care până acum era desemnat de Consiliul European, adică în reuniunile secrete ale şefilor de stat sau de guvern. Acum, Consiliul va propune şi Parlamentul va vota, deci nu va mai fi posibil ca preşedintele şi componenţa Comisiei să nu reflecte distribuţia politică din Parlamentul European.

În cazul României, 14 partide politice, o alianţă electorală şi opt candidaţi independenţi sunt în cursă pentru cele 32 de mandate de deputaţi europeni, anunţă AGERPRES. Cele 15 partide sau alianţe înregistrate pentru alegerile europarlamentare sunt: Alianţa electorală PSD-UNPR-PC, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Democrat Liberal, Partidul Poporului — Dan Diaconescu, Partidul Mişcarea Populară, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Forţa Civică, Partidul Alternativă Socialistă, Alianţa Naţională a Agricultorilor.

Partidele de dreapta din România, deşi multe şi mărunte, vor obţine, per total, la alegerile europarlamentare de duminică, mai multe voturi decât alianţa de stânga (PSD-PC-UDMR). Aşa arată un calcul estimativ bazat pe ultimul sondaj realizat de INSCOP la comanda ziarului ADEVĂRUL, care a măsurat opţiunile de vot pentru euroalegeri. PSD, împreună cu micii aliaţi din PC şi UNPR, este cotat acum la 41%. Asta înseamnă că va trimite la Bruxelles, cu siguranţă, 13 europarlamentari, în condiţiile în care îşi calculase 11 locuri eligibile.
.
De partea cealaltă, chiar dacă avem o dreaptă divizată, zestrea electorală pentru Partidul Popular European (PPE) va fi una importantă. Conform sondajului INSCOP, PDL va atinge la euroalegeri un procent de 11,3%, care le-ar fortifica cele patru locuri eligibile pentru Bruxelles. La mică distanţă se situează PMP (10, 2%), partidul girat de Traian Băsescu, cu patru mandate.

UDMR este cotat acum la 5,2%, un scor la limita pragului electoral, însă maghiarii nu vor avea emoţii şi vor trimite doi oameni în PE. Tot la limită este şi partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forţa Civică,  tot cu doi eurodeputaţi. Balanţa în favoarea dreptei, mai afirmă ADEVĂRUL, va fi înclinată de PNL. După ieşirea de la guvernare, liberalii au scăzut aspru în sondaje, însă căderea liberă s-a oprit la 17%. Cu această cifră îşi vor asigura şase mandate de eurodeputaţi, exact cât şi-au propus.

PSD-UNPR-PC mizează în continuare pe proiectul promovat de USL. „Mândri că suntem români“, „România puternică în Europa“, „USL trăieşte! Continuăm USL, proiectul de care România are nevoie!“ sunt cele trei devize sub care alianţa politică PSD-UNPR-PC  îşi trimite cei 42 de candidaţi în campania electorală pentru Parlamentul European 2014. În actuala legislatură europeană, Partidul Social Democrat, aflat în alianţă cu Partidul Conservator a deţinut 12 mandate, în prezent (după excluderea lui Adrian Severin), având 11 eurodeputaţi, aminteşte CURIERUL NAŢIONAL.

În acest timp, PNL şi PDL încearcă să-i momească pe alegătorii PNŢCD şi FC, spunând că un vot pentru acestea este un vot pentru PSD. Declaraţia îi aparţine liderului PNL Crin Antonescu, care a şi făcut un apel la alegătorii partidelor de dreapta să voteze cu liberalii, pentru că voturile date partidelor mici, care nu vor intra în Parlamentul European (PE), vor ajunge la PSD prin redistribuire, anunţă EVENIMENTUL ZILEI. Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a preluat şi el mesajul. „Un vot dat unor partide care nu vor intra în PE până la urmă este, în cea mai mare parte, un vot dat PSD-ului”, a spus el.

Cert este că mai mult de jumătate dintre românii cu drept de vot se declară interesaţi de alegerile pentru Parlamentul European şi mai puţin de o treime sunt hotărâţi să meargă la vot duminică, 25 mai, potrivit unui sondaj realizat de CURS şi Avangarde, citat de AGERPRES. Potrivit cercetării, 52% dintre românii cu drept de vot se declară interesaţi şi foarte interesaţi de alegerile europarlamentare de duminică. Numai 28% au însă o opinie şi sunt decişi să meargă la vot. Dintre aceştia, 44% ar vota cu Alianţa PSD-UNPR-PC. PNL ar obţine 17% din voturi, PDL 14%, PMP 8% şi UDMR 6%.

La CHESTIONARUL ZIARE.RO puteţi răspunde la întrebarea „Cu cine veţi vota pe 25 mai“? Până în prezent, din cele 5956 voturi exprimate, 2287 voturi (38%) au fost pentru USD, 1332 voturi (22%) pentru PNL, 1161 voturi (19%) pentru PMP, 638 voturi (11%) pentru FC, 255 voturi (4%) pentru PDL, 85 voturi (1%) pentru un candidat independent, 12 voturi (0%) pentru UDMR, 25 voturi (0%) pentru alţii, 105 voturi (2%) pentru „nu merg la vot“, şi 56 voturi (1%) pentru „îmi anulez votul“.


Comentarii

val 1 Toata presa care linge din greu la Javra Ordinara, o da inainte cu partidele de dreapta, doar doar va crea confuzie intre un partid de dreapta PNL (cu toate greselile lui) si aceste partidulete create de Bashinescu, dupa modelul lui Iliescu, de a crea confuzie. Daca si astia din poza se pot numii de dreapta dupa ce au fost in Internationala Socialista, stam foarte rau la perceptia populatiei. Asta seamana cu afirmatiile lui Iliescu ca au fost toti comunisti si cei din CC si alti granguri de partid cu un simplu membru care platea cotizatie de nevoie si participa la sedinte de frica.

20 mai 2014 23:57

MA 26 Lui CEZAR, cu… "treziți-vă", îi dau o veste proastă: de-un sfert de secol Imnul Național cere "Deșteaptă-te române!" Și? Nimic!

20 mai 2014 11:42

LLLLLLLLLLLL As cu "Toata presa despre..."e o alta vrajeala de doi bani.La noi oricum aproape toata presa e basista

20 mai 2014 11:15

alice procentual, dreapta pare mai numeroasa - sa spunem -; asta nu inseamna mai puternica, pt ca daca merg in p.e. niste papagali inepti - am mai vazut ce fraze "debitau" pe acolo , sau cum incurcau tema etc., - merg degeaba ! am mai vazut si alte exemplare, mai ales de la pdl, de o prostie .....

20 mai 2014 9:47

Cezar Ziarele si televiziunile joaca un rol major in orientarea electoratului si partidele platesc sume enorme pentru a-si promova reprezentantii. Doresc sa atrag atentia in sustinerea unor camndidati pentru care valorile Romaniei sunt straine, care fac jocurile unor puteri si interese straine si au denigrat Roamania in strainatate, care au tradat si vandut averile tarii pentru propriul interes, care si-au adus aportul la distrugerea economiei tarii, care sunt alogeni si pripasiti temporar in tara noastra. Acestia trebuie facuti cunoscuti electoratului , altfel ne vom trezi vanduti cu tara cu tot si intr-un faliment din care greu vom iesi. Dintre acestie ar fi Monica Macovei, Renate Webwer scolite de Soros, Mihai Razvan Ungureanu si multi altii. treziti-va!!!

20 mai 2014 8:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.