Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Dacă opţiunea lui Victor Ponta de a candida la Preşedinţie a devenit de mult o realitate – cel puţin una sociologică, dacă nu şi una politică, se pune întrebarea: există adversari suficient de redutabili pentru ca al doilea tur al alegerilor să nu fie „de formă“? Sondajele arată că există doi, dar Crin Antonescu nu se află printre aceştia.

Lider al unui partid care, la acest moment, acumulează 40% din electoratul care se va prezenta la vot, este un truism că Victor Ponta are şanse certe de a intra în turul al doilea al scrutinului prezidenţial. Un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ADEVĂRUL arată că Victor Ponta ar câştiga acum duelul cu oricare dintre potenţialii săi adversari, întrucât întruneşte, în toate variantele posibile, peste 50% din numărul celor care se prezintă la vot. Dar, cu 48,3%, Klaus Iohannis, prim-vicepreşedintele PNL, s-ar afla mult mai aproape de Victor Ponta (51,7%) decât candidatul oficial al liberalilor, Crin Antonescu.

Liderul Forţei Civice, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu, s-ar plasa pe poziţia a doua în topul celor care ar putea să stopeze drumul spre Cotroceni al actualului premier. MRU ar atinge 43,4%, faţă de 56,6% în contul lui Ponta, aşadar o diferenţă de 13,2%. Pe locul al treilea se plasează Crin Antonescu, candidatul oficial al liberalilor, care ar atinge 41,1%, diferenţa de 58,9% revenind lui Ponta. Aşadar, Antonescu s-ar plasa în spatele lui Ponta cu 17,8 procente.

Vă puteţi exprima opinia referitare la rezultatul alegerilor prezidenţiale răspunzând, la CHESTIONARUL ZIARE.RO, la întrebarea: „Cine credeţi că va fi preşedintele României în urmatorii 5 ani?“. Până în prezent, din cele  43267 de voturi exprimate, 20130 voturi (47%) sunt în favoarea răspunsului „Crin Antonescu. Va câştiga alegerile sprijinit de forţele de dreapta“, 19008 voturi  (44%) pentru „Victor Ponta. Va câştiga alegerile din partea USD“, 3930 voturi = 9% pentru „Un alt candidat“ şi 199 voturi (practic 0%) pentru „Traian Băsescu. Va candida pentru încă un mandat prin modificarea legilor ţării“.

Un alt sondaj, realizat de CSOP şi citat de ZIUA VECHE, arată că PDL devansează PNL şi PMP la europarlamentare. PDL ar obţine 16% din voturi la europarlamentare, în timp ce PNL ar termina cu un scor de numai 15%, arată un sondajul realizat la comanda formaţiunii conduse de Vasile Blaga. Sondajul CSOP arată că PDL nu ar devansa doar PNL şi Partidul Mişcarea Populară, oblăduit de Traian Băsescu, care beneficiază de doar 9% din voturile populaţiei.

Acelaşi sondaj mai arată că Mugur Isărescu este personalitatea politică în care românii au cea mai mare încredere. Guvernatorul BNR este cotat cu 26%, fiind urmat de Victor Ponta — 24%, Sorin Oprescu — 19% şi Klaus Iohannis — 19%. Traian Băsescu beneficiază de încrederea a 18% dintre români, Călin Popescu Tăriceanu — 14%. La nivelul de 13% încredere a populaţiei se află mai mulţi politicieni: Crin Antonescu, Cătălin Predoiu, Mircea Geoană şi Mihai Răzvan Ungureanu. Vasile Blaga şi Elena Udrea sunt cotaţi la capitolul încredere cu 11%.

Astfel, constată NAŢIONAL, Iohannis a devenit noua locomotivă la garnitura PNL. După ce au analizat cu atenţie sondajele realizate chiar de ei, liberalii au înţeles că îi aşteaptă o înfrângere răsunătoare şi, pentru a-şi salva cât de cât imaginea, peneliştii au decis să-l pună-n fereastră pe Klaus Iohannis. Prim-vicepreşedinte al PNL, Iohannis nu s-a omorât cu lansările şi mitingurile electorale, lasînd greul campaniei pe umerii altora. Dar a anunţat din start că el nu-şi asumă un posibil eşec la europarlamentare şi că nu joacă acest meci cu mandatul pe masă.

În legătură cu posibila sa candidatură la preşedinţie, Iohannis a spus că rocada cu Antonescu nu îşi are rostul, pentru că a venit în PNL să îl susţină pe Crin Antonescu, nu să îi ia locul. În plus, remarcă EVENIMENTUL ZILEI, Iohannis a atras atenţia că deşi este conştient că el are o cotă bună de imagine, obiectiv vorbind cota sa de intenţie de vot pentru prezidenţiale este una mică. „Am o cotă bună de imagine, nu de intenţie de vot pentru prezidenţiale. Crin Antonescu ar fi un bun candidat al dreptei“, a punctat Iohannis, care a precizat totuşi că el personal nu exclude nicio discuţie cu oricare reprezentant al dreptei, fie el Vasile Blaga sau Elena Udrea.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL a reafirmat, citat de ROMÂNIA LIBERĂ, că USL-ul este de domeniul trecutului, iar o refacere a acestei alianţe este exclusă. „USL nu mai există, nu merge mai departe şi nu se va reface. (...). USL-ul este ceva de domeniul trecutului. Toate aceste poveşti care se vehiculează în campanie, pentru a induce pe unii alegători în eroare, nu au niciun fel de support“, a afirmat Iohannis.