Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atacat România printr-o serie de mesaje, în acest weekend, după ce a participat, vineri, în Transnistria, la o paradă militară. Vicepremierul rus ne ameninţă cu bombardierul iar preşedintele Traian Băsescu îl acuză că a băut prea multă votcă. E „mult zgomot pentru nimic“ sau e mult mai mult decât atât?

Drumul de la Tiraspol înapoi la Moscova al vicepremierului Rusiei, Dmitri Rogozin, s-a transformat într-o adevărată aventură, după ce România i-a interzis să intre în spaţiul aerian, iar Ucraina i-a întors din drum, cu avioane de luptă, avionul delegaţiei oficiale care decolase de la Chişinău. Rogozin a acuzat România într-un mesaj postat pe Twitter că nu i-a permis survolarea prin spaţiul aerian, la cererea SUA. El ameninţă că data viitoare va zbura peste România cu un bombardier Tu-160, anunţă PUTEREA.

Nervozitatea sa este explicabilă, susţine GÂNDUL: cu două zile înainte, când Rogozin a sosit în Transnistria, România şi Bulgaria i-au permis să intre în spaţiul lor aerian, apoi l-au blocat. Până la urmă, Rogozin a reuşit să ajungă la Moscova. El i-a păcălit pe ucraineni şi a reuşit să zboare pe furiş înapoi în Rusia: s-a îmbarcat la Chişinău în altă aeronavă decât cea a delegaţiei oficiale.

Ajuns acasă, vicepremierul Rusiei şi-a continuat şirul de atacuri la adresa României şi a postat un nou mesaj pe Twitter. „Da, domnilor români, în curând vă vom explica cine sunteţi şi ce credem despre voi“, a scris, citat de ZIUA VECHE, oficialul de la Kremlin.

Agresivitatea declarată a lui Dmitri Rogozin la adresa României a determinat reacţii ferme ale autorităţilor române. MAE a avut o reacţie dură, susţine COTIDIANUL, explicând că interdicţia a venit din cauza sancţiunilor impuse de UE şi a solicitat Moscovei explicaţii oficiale cu privire la „bombardierul” lui Rogozin. MAE apreciază că ameninţarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de către vicepremierul rus „o declaraţie foarte gravă“, solicitând autorităţilor de la Moscova să precizeze public dacă afirmaţiile citate reprezintă poziţia oficială a Rusiei faţă de România.

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că episodul Rogozin a fost afectat de votca multă consumată de vicepremierul rus. „Ar trebui să înţelegeţi că Rogozin este un om impulsiv, orgolios şi a făcut declaraţiile după ce se împrietenise bine cu câteva sticle de votcă. Este clar că nu trebuie luate în serios aceste declaraţii. Îi spun eu că suntem o naţiune care a trăit între trei impresii şi suntem tot aici, ei ar trebui să plece de pe aici. Rogozin ar trebui să bage bine în cap aceste lucruri. Eu nu pot să consider că astfel de declaraţii sunt declaraţii oficiale ale Rusiei. Este un exces făcut la nervi şi alcool“, a aspus, citat de EVENIMENTUL ZILEI, preşedintele Traian Băsescu.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, a declarat pentru ROMÂNIA LIBERĂ că „Rogozin este vestit pentru declaraţii exotice şi din acest punct de vedere nici noi nu trebuie să tratăm altfel aceste declaraţii”. La rândul său, fostul ministru de Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, subliniază că Rogozin „este cunoscut pentru declaraţiile sale agresive, dar niciodată susţinute de oficiali ruşi“.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este cunoscut pentru declaraţiile şocante, însă este evident faptul că se bucură de sprijinul Kremlinului atunci când ameninţă România şi Moldova, spun analiştii consultaţi de ADEVĂRUL. În ultimii ani, Rogozin a deţinut mai multe funcţii importante pentru Rusia şi a reuşit de fiecare dată să şocheze prin declaraţiile fie belicoase, fie zeflemitoare. În 2008, el a devenit ambasadorul Rusiei la NATO, apoi, din 2011, este vicepremier în Guvernul de la Moscova şi reprezentantul special al preşedintelui Vladimir Putin pentru regiunea moldovenească Transnistria.

Totuşi, remarcă NAŢIONAL, omul, în intimitatea lui, în faţa calculatorului, poate să împărtăşească orice frustrare prietenilor de pe reţelele de socializare, dar Dmitri Rogozin este vicepremier al Federaţiei Ruse. Aşa că orice „mănâncă” Rogozin pe Twitter poate fi socotit o declaraţie oficială iar cuvintele lui trebuie să-i preocupe pe români, chiar dacă preşedintele lor nu vrea.