Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Diversitatea plastica in New York este atat de mare incat nu exista un curent, o directie bine precizata, sa spui in acest sens trebuie sa creezi, in acest sens se indreapta arta. E un mozaic. Pe masura cererii, la fel de diversificata. De aceea, orasul seamana cu un Muzeu in aer liber, cu o galerie de arta infinita, cu o platforma vasta pe care au loc neintrerupt tot felul de experimente.
E o bucurie cand vezi ca fiecare strada este impanzita de statui. Chiar pe strada York, pe care merg aproape zilnic ca sa ajung la East River, pentru a alerga si a respira aerul oceanului, exista o statuie a lui… Traian! Imparatii romani, in general statuile grecesti si romane, foarte cunoscute, sunt preferate de americani, care iubesc mai ales Roma, istoria Romei, fiindca seamana cu aspiratiile lor spre monumentalitate. America are ca model Roma, chiar si Hollywood-ul cultiva istoria Romei, cele mai bune filme care s-au facut pe aceasta tema fiind americane, intrucat subiectele impun investitii de proportia unor superproductii. Nu intamplator capitala Washington, de pilda, seamana cu Roma, este construita ca o Roma moderna. In general, toate orasele au aceasta amprenta de monumentalitate, autostrazi, poduri, cladiri si viaducte numeroase, dominate de strazi largi, numite Ave (Avenue), cuvant care aminteste de Ave Cezar, nu?!
Traian, din statuia de pe York Ave, e reprezentat intreg, in picioare, cu mana dreapta inainte, cu degetul aratator spre zarea nesfarsita. E gestul de cuceritor, gest care place mult americanilor.
Astfel de statui, care se afla la tot pasul printre cladirile blocurilor, au darul de a transmite tonusul lor barbatesc trecatorului, care si el devine deodata important, ridica capul, pieptul, intareste pasul, fiindca are alaturi modele de urmat!
Desigur, arta americana actuala este un amalgam de perceptii, de senzatii, de cautari. Nu o data am arata ca Manhattan este Paradisul experimentelor plastice. Sunt tot felul de cautari, de idei care sa atraga publicul intr-un oras intesat de arta, de parca New-York-ul ar fi un muzeu in aer liber, si chiar este, cum am spus, fiindca urme artistice se vad aici la tot pasul, de la cladirile unicat, adevarate bijuterii arhitectonice, la multitudinea de statui din fiecare balcon sau curte interioara.
Bunaoara, cine se plimba in aceste zile pe Bowery Streeet, are o surpriza de proportii. New Museum a avut ideea sa organizeze un program numit “After Hours: Murals on the Bowery”, in care publcul poate vedea la lucru, dupa orele de program ale muzeului, un grup de 18 artisti care expun pe Bowery intre strazile Houston si Grand. Ei sunt: Judith Bernstein, Matthew Brannon, Ingrid Calame, Chris Dorland, Elmgreen & Dragset, Ellen Gallagher, Amy Granat, Mary Heitmann, Jacqueline Humphries, Deborah Kass, Gleen Ligon, Adam McEwen, Barry McGee, Richard Prince, Starling Ruby, Gary Simmons, Rirkrit Tiravanija, Lawrence Weiner. Sunt artisti unul si unul, ba chiar superexceptii precum Glenn Ligon.
In fond, se reinvie o arta traditionala, graffiti art, o arta murala, grafica pe ziduri si postere. Timp de doua luni de zile, acesti artisti colaboreaza cu o serie de store (magazine) din zona, dand viata unor proiecte civile. Acest original program face parte dintr-un proiect si mai original numit “Festival of Ideas for the New City”. Asadar, exista un Festival al ideilor pentru un nou oras, pentru ca orasul in care traiesti sa fie cat mai original, cat mai placut. Iata o idee pe care o pot prelua si edilii nostri!