Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele, premierul şi ministrul Apărării Naţionale neagă la unison informaţiile potrivit cărora România pregăteşte mobilizarea rezerviştilor, din cauza pericolului iminent de izbucnire a unui război în ţara vecină, Ucraina.

Ministerul Apărării Naţionale „infirmă categoric“ zvonurile potrivit cărora ar exista un proces de mobilizare a rezerviştilor sau de recrutare a tinerilor. Într-un comunicat citat de ZIUA VECHE,  se arată că „documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document”.

Ministerul Apărării Naţionale a publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare, pe timpul mobilizării sau al stării de război. Potrivit prevederilor legale, afirmă COTIDIANUL, în cazul mobilizării, stării de asediu sau război, toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să îşi îndeplinească serviciul militar. Publicarea acestor prevederi legale vine într-un moment de criză în Europa, în contextul tensiunilor Ucraina-Rusia, care au generat mişcări de trupe NATO spre Europa de Est.

Şi ministrul Apărărării Naţionale, Mircea Duşa, remarcă ANTENA3, a subliniat că, în pofida crizei din Ucraina, nu există niciun pericol la adresa siguranţei naţionale a României, subliniind că alocarea de fonduri pentru modernizarea Armatei este o necesitate obiectivă.

Preşedintele Traian Basescu, citat de NAŢIONAL, a declarat duminică, la Palatul Cotroceni, că lucrurile se complică în Ucraina, unde există riscul începerii unui război civil. Preşedintele a precizat totuşi că „nu există riscul ca România să fie angrenată într-un război”. „România nu are sentimentul că va fi atacată de Rusia şi nu are niciun element care să ne îndrepte către un astfel de risc. România nu este ameninţată de un război, ceea ce nu înseamnă că nu participă la efortul de descurajare a efortului de destabilizare în regiune“, a spus şeful statului.

„Odessa e la circa 150 de kilometri de graniţa cu România – braţul Chilia, e un element în plus, care nu ne surprinde. Am spus mai demult că unul dintre obiectivele Federaţiei Ruse e ajungerea la Dunăre”, a declarat Traian Băsescu. ROMÂNIA LIBERĂ afirmă că Rusia pune stăpânire şi pe Estul industrial şi pe zonele de coastă ale Ucrainei, iar ceea ce ar mai rămâne – centrul şi vestul ţării nu mai este viabil. Pe de altă parte, ajungerea Rusiei la gurile Dunării nu reprezintă un risc doar pentru România, ci şi pentru Uniunea Europeană şi NATO şi ar putea fi un factor de destabilizare economică şi strategică pentru întregul continent.

La sfârşitul săptămânii trecute, aminteşte RING, jurnaliştii de la Vocea Rusiei au făcut o analiză a armatei române, susţinând că ţara noastră ar rezista doar 30 de minute în cazul unui război. Fost preşedinte al României, Ion Iliescu a catalogat această informaţie drept „o măgărie şi o obrăznicie“.

Materialul, citat şi de ADEVĂRUL, are ca punct de plecare anunţul preşedintelui Traian Băsescu referitor la o şedinţă CSAT care va analiza posibilitatea de a chema rezerviştii sub arme. Ca urmare a acestei informări, postul de radio „Vocea Rusiei“ scrie pe site-ul său că Armata Română este incapabilă să apere teritoriul românesc, iar în faţa unui război nu ar rezista mai mult de 30 de minute.

Într-o analiză publicată de EVENIMENTUL ZILEI se arată că în România serviciul militar obligatoriu a fost desfiinţat prin Legea 395 din decembrie 2005, astfel că ultima încorporare a recruţilor pentru militarii în termen a fost în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. Până la aceste termene, Armata Română număra în jur de 300.000 de soldaţi.  După această dată, serviciul militar s-a făcut pe bază de voluntariat, armata profesionalizându-se. Serviciul militar a devenit obligatoriu doar în trei cazuri: de război, de mobilizare şi pe timpul stării de asediu.  Conform legii, după data de 1 ianuarie 2007, cetăţenii români se vor prezenta la centrele militare numai pentru luarea în evidenţă.


Comentarii

sie @liberalul socialist: cum sa fie Odesa dincolo de Crimea? Wichser!

6 mai 2014 1:12

Andrei Bine ca avem generali si colonei facuti la "apelul becancilor".

5 mai 2014 21:23

TTR-isti Poza e ff veche. De pe vremea cand tinerii, inainte de facultatea sau dupa, faceau armata cu stagiu de termen redus. Treaba s-a gatat in 2006. Acu' , in armata, sunt numai "simbriasi" . Armata romana nu mai e armata. Cred ca nici un stadion nu umplem, de la generali la soldat simplu. Si asta in tribune, ca daca-i punem pe teren, j'ma de stadion ajunge.

5 mai 2014 15:59

liberalul socialist Distanta exacta intre Odessa si Reni este de 268km, 4.5h travel time. In linie dreapta, pe mare, singura posibilitate e cu vas din Cta spre Odessa (sau invers), 310 km in linie dreapta. Deci, da, din capul Chiliei ar fi cam 150 km - dar nu se pot face :-) Din Chilia se poate ajunge la Odessa cu fery-tren-tren in cca 20 de ore, prin Ismail.

5 mai 2014 13:43

liberalul socialist Hello, de ce umblati cu sopirlite, bai bvaranilor de la Haznaua Trei? Preonorabilul Catz... pardon, Ponta a spus ca "Odessa e la o suta si ceva de km", nu Basescu. Ca marinar, capitan de vas, stie si el citi km sunt pina in Crimea - si citi pina la Odessa, care e DINCOLO de Krim! Ia ziceti unde a apar spusele lui Base ca pina la Odessa sunt doar 150km?

5 mai 2014 13:17

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.